Si esteu al Museu utilitzeu aquest menú per consultar obres, o seguir recorreguts que hagueu creat

Comprar entrades

UN SOSTRE PER VIURE. La vida quotidiana a les llars dels nostres avantpassats.

UN SOSTRE PER VIURE.  La vida quotidiana a les llars dels nostres avantpassats.

UN SOSTRE PER VIURE. La vida quotidiana a les llars dels nostres avantpassats.

Aquest curs ofereix una mirada captivadora a l'evolució de la casa i la vida quotidiana com a reflex de la societat en cada època històrica.

Des de l’època ibèrica fins a l’època contemporània, explorarem l’arquitectura, els usos de la llar i els costums dels seus habitants. Descobrirem com la història, l’art i el patrimoni s’entrellacen, apropant el museu al seu entorn i posant en valor el nostre llegat cultural.

El curs comptarà amb 7 sessions a càrrec d’experts i es farà una visita comentada a l’exposició temporal del MEV: A taula! 

Les inscripcions s’obriran a partir del 28 de gener i es podran fer a la recepció del museu o bé aquí

 

Programació de les sessions

 

Espais domèstics i estructures urbanes al territori ausetà a l’època ibèrica i romana.
Montserrat de Rocafiguera i Espona, doctora en història.
Sabies que l’època ibèrica i romana són una part essencial de la nostra història? En aquesta sessió t’endinsaràs en la vida quotidiana de la ciutat ibèrica d’Ausa (l’Esquerda) i de la ciutat romana d’Auso (Vic).Explorarem com vivien, com eren les seves cases i els carrers, i com es va estructurar la seva societat. Descobriràs com aquestes èpoques van marcar el caràcter i la fesomia de la nostra comarca, deixant una empremta que encara és visible avui dia. Acompanya’ns en aquest viatge al passat i connecta amb les teves arrels com mai abans!
Dimarts 25 de febrer a les 18h.
Més informació aquí.

 

Comtes, bisbes, artesans i mercaders. Urbanisme i habitatges al Vic medieval
Imma Ollich i Castanyer, arqueòloga medievalista i doctora en història medieval.
Endinsa’t a la fascinant història de Vic a l’Edat Mitjana! A partir del segle IX, la forma triangular del turó, al costat del riu Mèder, dona vida a una ciutat plena de contrastos i dinamisme. A la part alta, els carolingis basteixen el Castell dels Montcada aprofitant la cel·la de l’antic Temple Romà, símbol del poder polític. A la part baixa, a tocar del riu, s’erigeix la nova Seu episcopal restituïda, epicentre de la vida religiosa. Aquesta dualitat de forces crea dues zones: la partida subirana del comte i la partida jussana del bisbe, que es reparteixen el control de la ciutat. Però Vic no s’entén sense el tercer pilar: el mercadal. Situat a l’oest del turó, aquest bulliciós espai reuneix artesans, mercaders i visitants, donant energia i vida al creixement urbà.
Dimarts 4 de març a les 18h.
Més informació aquí.

 

Una finestra oberta al call. La vida quotidiana a les llars jueves de Vic
Irene Llop-Jordana, doctora en història medieval, paleografia i diplomàtica

Explora la història de les famílies jueves que van coexistir amb els cristians al Vic medieval, com la de Bonastruc Satorra i Regina Cabrita, la primera família jueva que es considera i s’anomena “de Vic”. Descobrirem com era la vida quotidiana al call a través de documents en llatí i hebreu i restes materials com la mezuza o un possible micvé. La vida jueva girava al voltant del calendari hebreu, les pràctiques religioses i els espais del call, amb notables diferències segons el gènere i l’estatus econòmic. Aquesta comunitat, profundament arrelada a la ciutat, va preservar la seva cultura, religió i identitat, especialment en l’esfera privada de la llar. Un viatge per la història d’una convivència plena de matisos.

Dimarts 11 de març a les 18h.
Més informació aquí.

 

Governar bé la casa: dones i llar a l’Edat Mitjana
Mireia Comas Via, professora d’història medieval de la UB
A l’Edat Mitjana, la casa era molt més que un espai físic: era el centre de la vida familiar i social. Les dones, independentment de la seva condició, tenien la responsabilitat de cuidar els fills, gestionar els béns de la llar i assegurar-ne el bon funcionament. Segons Francesc Eiximenis, això significava ajustar bé els comptes, estalviar i administrar els béns familiars. La casa esdevenia un espai de convivència entre gèneres i generacions, on el dia a dia de tothom depenia del treball i l’organització femenins.
Dimarts 18 de març a les 18h.
Més informació aquí

 

Proveïment i alimentació en un monestir femení a l’edat mitjana
Gemma Bonet Pascual, responsable d’activitats al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

Endinsar-se en la vida quotidiana dels monestirs medievals i els seus horts, espais d’autosuficiència i espiritualitat. L’alimentació en un monestir de clarisses medieval seguia el cicle de les estacions i el calendari litúrgic, marcats pel dejuni i l’abstinència. En grans cenobis com el de Pedralbes, el rebost depenia dels horts, els delmes i productes comprats. La comunitat, regida pel Llibre de la Regla, vivia en silenci, clausura i sota els ideals d’obediència, castedat i pobresa. Basant-nos en evidències com patrimoni, documents i fonts històriques, reconstruirem els àpats de les primeres monges a partir de la recreació de l’hort medieval del monestir.
Dimarts 25 de març a les 18h.

Més informació aquí

 

L’habitatge com a mirador. Els segles del renaixement i el barroc
Irene Abril Vilamala, doctora en història de l’art.
En aquesta sessió, ens aproparem a les diferents tipologies d’habitatge d’època moderna, focalitzant la nostra atenció en l’espai local (Vic i la comarca d’Osona). Aquest exercici ens permetrà apropar-nos al context sociocultural del moment, oferint-nos un mirador esplèndid des del qual albirar des de qüestions arquitectòniques i urbanístiques, fins a determinats aspectes de vida quotidiana (l’abillament domèstic, les pràctiques devocionals, la composició gremial, etc.).
Dimarts 1 d’abril a les 18h
Més informació aquí

 

Dones, poble i idees: el món rural femení i feminista
Anna Maria Andevert, historiadora de l’art
En aquesta sessió explorarem els rols, tòpics i imatges que s’han estès de les dones del mónrural. Sense tancar la definició de qui són les dones i què és el món rural, s’introduiran elsespais, tasques i relacions adscrites a les dones dels pobles d’abans, però també d’ara. Cercant la seva veu, des de la història, la tradició, la literatura i l’art, basarem una història de buits i absències que pretenen fer aflorar nous relats des de la cultura i que qüesAonen amb força allò que el saber popular encara predica i que Joan Amades va recollir al seu “Refranyer de les dones”: Homes i gossos, al carrer; dones i gats, a casa.

Dimarts 8 d’abril a les 18h.

Més informació aquí

Detalls pràctics

    • Lloc: MEV, Museu d’Art Medieval
    • Dates: Del 25 de febrer al 8 d’abril de 2025
    • Horari: Dimarts de 18h a 19h
    • Durada: 7 sessions
    • Preu: 36 € / 29€ qui disposi d’abonament anual al MEV
    • Organitza: MEV, Museu d’Art Medieval

Les inscripcions s’obriran a partir del 28 de gener i es podran fer a la recepció del museu o bé aquí