Si esteu al Museu utilitzeu aquest menú per consultar obres, o seguir recorreguts que hagueu creat

Comprar entrades
Pujar

El viatge

Enrere

Capítol 2

Sèrie: Retorn al passat

El viatge

Podem imaginar que viatjar fa mil anys poc té a veure amb el que significa viatjar avui. I si és cert que les circumstàncies i els mitjans han canviat molt, alguns aspectes del viatge contemporani es forgen en els viatges de l’edat mitjana. Quins són, doncs, els vincles i les diferències del viatge actual amb el de fa mil anys? T’ho expliquem!

 

 

icon-play
icon-listen

Escolta

El viatge

Un podcast del MEV, Museu d'Art Medieval

Unes aigües turbulentes han fet bolcar una barca. Un grup de persones, en l’afany de creuar ràpidament la distància que els separa de l’altra vorera, han sobrecarregat la barcassa i ara veuen la mort de ben a prop. Però una figura amb rostre determinat i serè, els rescata miraculosament fent-los emergir de l’ofec.

 

Ell és Sant Domènec i els nàufrags son pelegrins anglesos creuant el riu Garona en ruta per visitar les relíquies de Sant Jaume a Santiago de Compostel·la.

 

És un dels passatges que podem veure al Retaule de santa Clara de Lluís Borrassà, que representa la síntesi de les lectures que podem fer dels viatges en època medieval. Qui i com es viatjava? Quines n’eren les motivacions? Quins perills i riscos es corrien? Quin paper jugava el viatge en l’imaginari del Cristianisme.

"El món medieval és un món en moviment i la noció del viatge hi juga un paper fonamental. Des d’un punt de vista simbòlic, els relats de grans viatges són els que articulen l’imaginari cristià."

El món medieval és un món en moviment i la noció del viatge hi juga un paper fonamental. Des d’un punt de vista simbòlic, els relats de grans viatges són els que articulen l’imaginari cristià. El poble d’Israel té orígens nòmades; la vida de Jesús s’explica a través dels diversos viatges que emprèn; i els apòstols i els sants recorren terres llunyanes per explicar la paraula de Déu. Tots els cristians coneixien aquests viatges i n’havien sentit a parlar a la litúrgia.

 

Però a més dels aspectes simbòlics, també en els econòmics, el viatge juga un rol central: es formen les societats urbanes i els camperols viatgen per vendre els seus productes a les fires i mercats locals. L’intercanvi de mercaderies consolida l’obertura de noves rutes comercials amb l’extrem orient.

 

En la confluència del simbòlic i l’econòmic, les grans vies de peregrinació, com el Camí de Santiago, Roma o Terra Santa, vertebraran Europa generant un motor econòmic potentíssim a molts nivells.

 

Tot i això, en general, emprendre un viatge a l’Edat Mitjana, especialment de pelegrinatge, era posar-se en una situació d’extrem risc: desempar, estafes, robatoris, accidents de tota mena… inclòs el perill de mort, accidental o per assassinat. Tornem, doncs, a la taula de Sant Domènec i al salvament dels nàufrags. La taula il·lustra una situació molt freqüent en els mitjans de transport marítims o fluvials: el perill del naufragi. Per sort, els nostres navegants s’aferren amb esperança a la vara de sant Domènec, que és taula de salvació i alhora un bastó de pelegrí.

"El viatge segueix sent una expressió genuïna de la naturalesa humana."

Avui viatjar és fàcil. El món és petit. Podem anar a visitar Roma a un preu assequible i en unes poques hores. Obtenim mercaderies de la Xina amb dos o tres clics i en qüestió de dies. Convertides en l’àlbum de fotos col·lectiu, nodrim les xarxes socials amb la noció del viatge perfecte, fotogènic i aventurer.

 

Però fins i tot en ple s. XXI, els viatges no tots són sempre idíl·lics. Massa sovint ens arriben notícies d’aquells que no han tingut la mateixa sort que els pelegrins de Sant Domènec mentre creuaven les aigües del Mediterrani en embarcacions i situacions precàries. Avui viatjar encara pot ser perillós, un gran risc amb un destí de vegades incert, a la recerca del coneixement, de la prosperitat i d’una vida diferent…

 

El viatge segueix sent una expressió genuïna de la naturalesa humana.

T’ha agradat aquest episodi? Subscriu-te a la sèrie a la teva plataforma preferida de podcast i segueix-nos i etiqueta’ns a les xarxes socials @mevmuseu.

Més històries