Share

Publiquen un llibre que recull les darreres descobertes entorn de la creu de Sant Joan de les Abadesses

14–12–20

El volum, editat pel MEV, és un treball multidisciplinari sobre aquesta joia de l'orfebreria gòtica.

El Museu Episcopal de Vic acaba de publicar el llibre "El tresor ocult. La creu de Sant Joan de les Abadesses", un volum de 142 pàgines dedicat íntegrament a una de les obres més destacades de l'orfebreria gòtica catalana. L'estudi monogràfic tracta aquest objecte conservat al MEV, des de diferents punts de vista (antecedents tipològics i formals, paral·lels, estil, tècniques artístiques i anàlisi de materials, relíquies, funcionalitat litúrgica) i recull les noves dades aparegudes en els darrers anys com la troballa de relíquies al seu interior durant la seva restauració el 2016-2017 o el descobriment del contracte original de l'obra el 2018 per l'arxiver Joan Ferrer. L'edició d'aquest llibre ha gaudit del suport d'un projecte de recerca de la Universitat de Barcelona.

 
El llibre "El tresor ocult. La creu de Sant Joan de les Abadesses" aplega totes aquestes dades sorgides en els darrers anys. Més enllà de ser una joia de l'orfebreria pels seus materials preciosos –l'argent daurat i els meravellosos esmalts–  la creu de Sant Joan mantenia ocults altres tresors que han estat motiu de diferents treballs d'investigació. Els textos del volum, signats per una dotzena d'especialistes, s'ocupen de la creu des de diferents punts de vista donant la visió més rica i completa actualment possible.
 
A part de la localització de relíquies al seu interior o del descobriment del contracte original, també s'hi documenten altres aspectes: accions de conservació-restauració i de les analítiques associades –dutes a terme en col·laboració amb el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya–,  fitxes sobre les relíquies que es van trobar a l'interior dels medallons i els pergamins que les acompanyaven o una selecció d'obres del MEV relacionades de diferents maneres amb la creu, entre altres. El MEV va dedicar l'exposició a "El tresor ocult. La creu de Sant Joan de les Abadesses" que es va poder veure al museu.

A més de ser un treball multidisciplinari sobre una obra d'art extraordinària, aquest llibre constitueix el resultat final i alhora un resum de les activitats que constitueixen la raó de ser d'un museu com el MEV, compromès amb la conservació, la restauració, la recerca, l'exhibició i la difusió dels béns que s'hi custodien. El patrimoni conservat als museus i la feina que es realitza dia a dia al seu entorn també són, moltes vegades, un "tresor ocult" que cal donar a conèixer.
 
El llibre es pot adquirir a la llibreria del MEV, situada al vestíbul de l'equipament.


Descarregar nota