Share

Lletra i Esperit. Primer cicle de poesia religiosa al MEV

23–03–18

Fàtima alemany i Valentí Maymó presenten al MEV dos recitals poètics amb dramatúrgia i posta en escena de Jordi Lara.

El cicle Lletra i Esperit. Poesia religiosa al MEV, és una iniciativa que neix amb la finalitat de donar continuïtat i celebrar la profusió de poesia catalana que troba la seva raó de ser en la vivència religiosa. Al llarg de la història, la poesia d’inspiració religiosa ha estat abastament representada per poetes com: Ausiàs March, Verdaguer, Alcover, Maragall, Riba J.V.Foix, Josep Carner, Guerau de Liost, i una llista molt més extensa de poetes els noms dels quals seria just anomenar. Més enllà de la poesia, la tradició mística inclou també altres puntals històrics, des de Ramon Llull fins a Lluís Maria Xirinacs. Els temps recents ens ha deixat altres escriptors o escriptores que amb la seva empremta personal, continuen fent vigent la temàtica espiritual i continuen donant forma de lletra a l’espiritualitat. 

El Cicle Lletra i Esperit. Poesia religiosa al MEV consta de dos recitals de poesia dins de les sales del museu, amb la voluntat de què diferents disciplines artístiques dialoguin amb les obres d’art i així donar cabuda a nous llenguatges expressius.
 
El dia 6 d’abril a les 19:30 la poetessa i recitadora vigatana Fàtima Alemany presentarà “Tríduum  de Setmana Santa”, una celebració poètica en què l’autora narra la seva experiència de la passió i Resurrecció de Jesucrist, i que va ser escrita en part al Sant Sepulcre, a Jerusalem. L’obra consta de cinc parts, Diumenge de Rams, el Sant Sopar, la Crucifixió, El silenci del Dissabte Sant i la Resurrecció, que són recitades amb una posada en escena que en proposa una translació en una situació quotidiana: parar la taula. Així, la recitadora ens diu l’itinerari de la Setmana Santa de Jesús mentre para taula i la despara, amb els elements del pa, el vi o l’aigua entre d’altres. La posada en escena, a cura de Jordi Lara, va precedida d’una selecció de poemes religiosos de diversos autors que interpretaran les joves actrius Ariadna Olmos i Guida Nona.
 
El segon recital tindrà lloc el 13 d’abril a les 19:30 i tindrà Jacint Verdaguer com a protagonista. El rapsode i músic sabadellenc Valentí Maymó presentarà “Camins del paradís”, un itinerari per l’obra religiosa del gran poeta que parteix de l’arribada de Verdaguer al Paradís, on es retroba amb la mare i amb l’Altíssim tan enyorat. El mateix Maymó encarna Verdaguer en un monòleg en què apareixen poemes com “El calze i l’arpa”, “A la Verge”, “Mon Déu” o “A un viatger” entre d’altres. El recital inclou apunts musicals en directe de música de tenora, a càrrec del rapsode.


Descarregar nota