Share

El Mev presenta aquest divendres la nadala 2017

15–12–17

L’Epifania del Retaule de Verdú és l’obra escollida com a Nadala del Museu Episcopal de Vic (MEV) d’aquest 2017. La Nadala, que en els últims anys s’ha presentat en format digital, serà una animació de l’escena que ha creat l’estudi osonenc Börn. La Nadala, una iniciativa conjunta d’Amics dels Museus d’Osona i el MEV, es presenta cada any amb un acte on es vincula l’obra escollida amb una altra disciplina artística. La presentació es farà aquest divendres 15 de desembre a les 7 de la tarda i és una activitat gratuïta.
 
L’acte l’obrirà la doctora en Història de l’Art i professora de la Universitat de Barcelona, Guadaira Macías, amb una introducció a l’escena de l’epifania en el context del retaule de Verdú, una de les obres mestres del museu. A continuació es podrà veure la creació de dansa “Stand by us, stand by me”, un recull coreogràfic de dansa contemporània de la mà dels joves alumnes de l'Escola de Dansa Laia Baulenas que ha coreografiat Anna Segalés professora en aquest centre i del centre de Vic de l'Institut del Teatre.
 
El retaule de Verdú, del que se’n conserven dotze taules desmuntades, és una de les obres mestres del MEV. Aquest il·lustra els principals moments de joia i goig de la vida de la Verge, des de la seva presentació al Temple fins a l’Assumpció als cels. Constitueixen una de les principals obres de Jaume Ferrer. Amb un estil exuberant i decoratiu, propi del gòtic internacional, si combinen, el nou gust per la descripció realista i l’acurat tractament dels personatges.
 
A l’Epifania, la Mare de Déu i l’Infant, flanquejats per un àngel i una dona nimbada, reben l’homenatge dels mags. Els reis semblen acabats d’arribar: han deixat les seves muntures en mans de dos servents de raça negra que preludien la introducció del rei negre, i es dirigeixen a l’Infant. Melcior, oblidada la seva corona a terra, acarona i besa el peu nu del Nen, en un gest tendre que reconeix, alhora, la seva divinitat i la seva realitat humana.


Descarregar nota